Hvem er egentlig julenissen?

For de fleste kristne, er julenissen ikke noe annet enn en verdslig omskrivning av den viktigste personen for dem, Jesus Krist. Og julenissen har kommet for å bli. Og spesielt for oss ikke-kristne, er julenissen en omgjengelig kar som kommer med gaver til oss. Sånn blir det hvert fall framstilt.

Men hvis barna spør deg, hvem er egentlig julenissen, ja da kan det hende du blir svar skyldig. Her skal vi se på noen fakta.

Fjøsnissen

I Norge har vi lange tradisjoner med fjøsnissen, og i jula er det mange som setter ut grøt til ham. Fjøsnissene var små vesner som levde på gårdene, uten menneskenes tillatelse. Fjøsnissene var nok mest en røverhistorie som ble fortalt mellom generasjon til generasjon, men om man tenker på det er det kanskje ikke så rart. 

Forresten, sjekk ut våre megakule julegensere med julenissen her.

Livet før i tiden var nemlig helt forskjellig fra hva barn opplever idag. De fleste bodde på gård, og hverdagen gikk med til å berge seg selv gjennom gårdsdrift. Vintrene var lange og mørke, og når man måtte se til dyra i fjøset tidlig en morgen, eller sent en kveld, ja da kunne man saktens bli litt redd. Så man syner eller var det noe som pilte av gårde rundt hjørnet?

Etter hvert begynte folk å tro på fjøsnissen, og får å bøte på det dårlige humøret hans, satt de ut julegrøt som de mente han likte.

Den moderne julenissen

Men i moderne tid er det vanligere å forbinde julenissen med den amerikanske versjonen, eller Santa Claus som han også kalles. Santa Claus er en omskrivning av St. Nicolas, som igjen stammer fra det nederlandske språket, der Sinterklaas var en godlynt gammel mann med hvitt skjegg. Han var både gavmild og generøs. Fortellingen skal ha det til at Nicolas var et etterlengtet barn, og da foreldrene tragisk døde, fikk han et nærmere forhold til Gud, og ble en mann som viet livet sitt til å hjelpe andre.

Julenissen

I Disney og andre fremstillinger er julenissen en travel mann som må sørge for at alle barn får julegavene sine før julaften. Spesielt de som har vært snille. Om det blir for mye å gjøre for julenissen, kan det godt hende han tar seg en dram for å roe ned nervene. Denne typen julenisse er han vi møter igjen i humoristiske fremstillinger av han. Julen er tid for ettertanke, men også for samhold og glede. 

Hvem skal være julenissen i år?

Som oftest er den far eller bestefar som får oppgaven med å være julenissen. Det beste er å gå fra dør til dør som julenisse, og kanskje få seg noe godt i glasset.

Det som likevel er viktigst med jula er at man skal være sammen med sine kjære og nære, og ha det godt. Da er det viktig å ha det gøy og gi hverandre kule julegaver. En julegenser med julenissen i lystig lag kan være den perfekte julegave, både til han og henne. Og spesielt til svigerforeldre, tanter og onkler, venner og bekjente. Da blir man selv en julenisse. Vær den julenissen du helst ønsker å være.